20/8 -12: Val av företagsform

En fråga har varit val av företagsform: AB, ideell förening, ekonomisk förening, stiftelse.

AB känns inte aktuellt, eftersom det per definition ska ha ett vinstsyfte. Det behöver inte gå med vinst, det är inte förbjudet att göra dåliga affärer, men det är en form som är skapt för den som i grunden har ett vinstsyfte. Syftet med Resursrike är ju uttryckligen inte att gå med vinst, utan att vara ramverk för ett gott liv för alla inblandade. Jag vill inte ha en organisationsform där ett årsresultat på 0 kronor i vinst och tio människor som mår bra kallas för ”dåliga affärer”.

Ideell förening. Men det är ju inte ideellt. Det är inte tänkt som någon hobbyverksamhet, det ska vara BÅDE till glädje och nytta/försörjning. Det är inte för att på sin fritid ha skoj eller vara snäll, utan för att genom det man faktiskt försörjer sig på, det som är ens dagliga samhällsgärning, sprida glädje, vänlighet och inspiration.

Så. Ekonomisk förening eller stiftelse. Jag har några smärtsamma erfarenheter från föreningslivet av ideella föreningar som blivit kuppade: några som har ett slags alternativ agenda mobiliserar starkt till något beslutande möte och tar på så sätt över makten/resurserna i föreningen och gör den till något väldigt annat än den varit. Därför har jag länge varit inne på formen Stiftelse: någon donerar en summa pengar och skriver en stiftelseurkund om hur pengarna ska användas, som sedan aldrig mera kan ändras. Om man har en väldigt starkt idéburen företagsidé kan detta vara en bra form, läser jag i en broschyr.

Men ändå. Till sitt väsen känns den här verksamheten inte som att den ska bestå av någon helik relik till stiftelseurkund skriven för hundra år sedan, utan av ett gäng Nu Levande Människor som tillsammans skapar det de behöver och längtar.

Så: Hur är det med risken för kuppning i en ekonomisk förening? Här är några svar jag fått när jag ställt frågan:

1. Det har jag aldrig hört talas om.

2. Jag vet inte riktigt varför någon skulle göra det, då blir man ju bara stående där med en massa praktiskt ansvar för verksamheten, det finns liksom ingenting att vinna på det.

3. Ekonomiska föreningar har ofta en skrivning i sina stadgar om att man ansöker om medlemskap, och att denna ansökan sedan prövas av styrelsen. Det kan också finnas krav på att man t.ex. ska ha arbetat i verksamheten exempelvis två år för att kunna ansöka. På så sätt är de som faktiskt är medlemmar kända för varandra, och har ett hjärteengagemang i verksamheten sådan som den är.
Nu är det dessutom så att om man bildar en ekonomisk förening (i motsats till andra företagsformer) så öppnas ett intressant sammanhang: kooperationens. Med samordnad rådgivning, utbildning, mässverksamhet osv. Och tävlingen Ostartat: en möjlighet att vinna ett startkapital på 100 000 kr + allsköns rådgivning.

Så. Ekonomisk förening får det bli. Så nu har jag frågat Sofia, min tilltänkta kollega, och Anders, min största supporter i tillvaron. Se där de första medlemmarna i den blivande ekonomiska föreningen Resursrike!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>