22/8 -12: Lönsamhet

Nu har jag studerat Tillväxtverkets broschyr med förteckning och presentation av andra sociala företag, kollat på flera jättefina hemsidor och skickat iväg ett antal mail med förfrågan om att få komma på studiebesök.

Alltså, vilken härlig värld!!! Så mycket… Mänsklighet! Vad många människor det finns, med andra intressen än vinstmaximering. Jag blir så glad!

Och när jag bläddrar bland alla dessa vackra exempel blir det så tydligt att när man inte har vinstmaximering som huvudsyfte, då träder andra värden fram och blir viktigast: att man trivs på jobbet, att man har vad man behöver (och inte mer), att man ingår i en gemenskap med andra människor där syftet inte är att klättra förbi någon annan eller maximera sin egen materiella vinning, utan att främja var och en, berika varandras vardag, bekräfta och uppmuntra varandra.

* * *

I budgetsamtalet på CSES var det tal om lönsamhet. Vad har du tänkt dig i lön? frågade rådgivaren. Jag skrattade och sa
- Alltså, jag är ju undersköterska, jag har inte så stora anspråk. Så blev det tyst, och jag tänkte att OK, nu tar jag i: - Kanske 20 000 eller nåt. (Det är mer än jag någonsin haft hittills.)

Det var tydligt att det inte var en summa som vanligtvis ansågs ”tillräcklig” i den värld han var van vid, men han skrev ner den och så räknade vi vidare.

När samtalet led mot sitt slut sa jag:
- Tror du på dethär? Tror du att det är möjligt?
- Möjligt är det säkert, svarade han. Men det är nog svårt att få någon lönsamhet i det, det är nog svårt att höja denhär så mycket. Han ritade en röd cirkel runt mina 20 000 kr.

Det tog ett tag att smälta vad han menade. Utifrån hans perspektiv är ”att få lönsamhet” = att höja sin egen avkastning. Och det i sin tur är det självklara syftet med all affärsverksamhet, det är vad som förmodas vara drivkraften när människor engagerar sig.

Men för mig är det inte så. ”Att få lönsamet”, det borde ju betyda att det ”lönar sig” att göra det man gör? Att det inte är bortkastat. Med en sådan definition är det betydligt mer ”lönsamt” att sprida hopp, glädje och kultur för 20 000 kr per månad, än att t.ex. tillverka bomber eller göra rika människor ännu rikare för 200 000 kr per månad.

Det som är ”lönsamt” för mig är detta:
- att få ingå i ett positivt sammanhang, möta konstruktiva, kreativa människor
- att få tänka samarbete istället för konkurrens, få praktiskera insikten om att vi alla är ett
- att ha så det räcker till mat och hyra åt familjen
- att det jag är bra på får komma till glädje och uttryck i världen

Så jag tror nog att det ska gå bra att få lönsamhet i dethär!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>