Caféet och kulturutbudet

- Resursrikes utåtriktade verksamhet

Det där gamla trähuset nere vid kanalen, du vet? I parken vid promenadvägen. Det där som stått tomt så länge. Det har blivit café där! Jättemysigt! Man kan fika eller äta lunch, ibland har dom kvällsöppet också, så man kan äta middag.

Det är så roligt, dom som jobbar där, dom verkar liksom alltid ha tid för en pratstund. Det är många äldre som går dit, som gillar att träffa varandra, lära känna folk från grannskapet. Och så är det folk som går förbi och tar en fika, lunchande företagare, föräldralediga. Det finns mat i olika prisklasser så det blir en skön blandning.

Och så händer där allt möjligt hela tiden. Ena dan är det ett föredrag om nån metod för personlig utveckling eller instruktion i salsa, andra dan är det visafton eller högläsning framför brasan, och så rätt som det är är det temahelg, då samlas alla möjliga människor och delar med sig av sånt de kan, i onsdags var det kurs i hur man gör sådana där figurer med snören, du vet som man gjorde i skolan. Jättekul! Och alltihop är öppet för allmänheten.

Såhär står det i programbladet: ”Vi som jobbar här strävar efter att fylla vårt vackra hus med sånt som kan bidra till människors utveckling, njutning, lärande och inspiration – vår egen och andras. Det kan vara allt från en glass, en kopp varm choklad eller en sallad som lyfter själen, till yogapass, en kurs i hur man kan strukturera sin vardag, en konstutställning eller en mysig höstkväll med Evert Taube.”

Och så händer det nya saker hela tiden, nya människor med nya idéer engagerar sig och så plötsligt växer det fram nåt helt nytt. Just nu finns där en grupp som samlar på Goda Nyheter, det är visst nåt slags nättidning, och nästa vecka ska dom börja sälja hantverk. Tänkte höra om dom kanske vill sälja mina lapptäcken…

* * *

Den utåtriktade verksamheten är tänkt att berika lokalsamhället och oss själva med glädje och utveckling. Arbetsuppgifterna - såväl de praktiska, de konstnärliga som de organisatoriska, utgör samtidigt möjlighet till arbetsträning och anställning för personer som inte klarar full tid och/eller full fart.

Programutbudet består i första hand av att allmänheten inbjuds att delta i sådant vi sysslar med för vår egen skull. Det kan vara kurser/föreläsningar/praktiker/workshops i anslutning till rehabiliteringen, det kan vara en deltagare som är bra på något och behöver tillfälle att pröva sina vingar, det kan vara en särskilt inbjuden föreläsare i ett ämne vi gärna vill lära mer om. Temahelgerna organiseras så att intresserade av ett visst tema samlas för att lära av varandra. Med hjälp av Open Space – technology sammanställs ett program med workshops, diskussionsgrupper mm, för ömsesidigt utbyte.
Vi samarbetar också med studieförbund, och får på så sätt möjlighet att bjuda in särskilda föreläsare/artister… ibland.

Över huvudtaget bygger verksamheten mycket på win-win-lösningar. Anna behöver testa sin föredragsidé så vi bjuder in publik, som samtidigt äter i caféet. En cafégäst har alltid drömt om att lära sig servettvikning, Nisse har jobbat på restaurang och så fixar vi en kurs. Nguyen från Thailand älskar att laga thailändsk mat, så på torsdag är det thaitema på menyn, till gästernas förtjusning. Nguyen slutar och istället kommer dator-Erik – då blir det kanske en enklare sallad istället, och så en kurs i att bygga hemsida. Och Kristin, som jobbar med bokföringen, har fått med sig både thairecept och knep för sin hemsida när hon drar vidare till ett ”vanligt” jobb.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>